KRITIK AF KOMMUNENS DÆMMINGSPROJEKT: ”DET ER DER INGEN BEVISER PÅ”

Kommunen har i mange år kæmpet for en ny dyr dæmning, som ifølge deres klimarapport kan mindske oversvømmelser i bymidten. Biolog Flemming Kofoed og en række andre specialister på området er uenige, men Holstebro Kommune vil ikke lytte. 

Af Stine Kruse Svejdal

Storebroen og det tilbyggede hotel er blevet bygget til at kunne klare vandgennemstrøm på 65 m3/s (Foto Stine Kruse Svejdal).

Dæmningsprojektet blev planlagt kort før en ny lovgivning, som hæfter Holstebro Kommune for en andel af de økonomiske omkostninger. Derfor bliver forbrugerne de glade givere af et op mod trecifret millionbeløb, til et projekt, som måske ikke er nødvendigt.

Fumlet med fakta

I klimarapporten, bestilt af Vestforsyning, er der ifølge Biolog Flemming Kofoed fumlet med tallene. Han kritiserer de beregninger, som ligger grundlag til dæmningsprojektet.

”Hvis du hælder noget skrald ind i modellen, så kommer der noget skrald ud. Hvis du hælder noget fornuftigt ind i modellen, så kommer der også noget fornuftigt ud. Og her har man altså hældt nogle forkerte data ind, og så kommer der nogle forkerte konklusioner” fortæller Flemming Kofoed. 

Regnefejlen ligger ifølge Flemming Kofoed, i hvor mange kubikmeter vand, der kan løbe gennem Storebro. Rapporten fra 2015 viser, at der gennem Storebro kan strømme 45 m3 vand i sekundet. 

Flemming Kofoed, som har været ansat 27 år som å-biolog i Holstebro Kommune, har lavet undersøgelser, som viser, at der kan strømme 65 m3 vand i sekundet under broen.

Denne store forskel gør, at vandproblemet ikke længere er aktuelt. 

Lang tid, men ingen ændring

På trods af de mange indvendinger kæmper Holstebro Kommune stadig for at dæmningen bygget. 

Borgmester H.C Østerby og Karsten Filsø, formand for natur-, miljø-, og klimaudvalget i Holstebro kommune, var i foråret til møde med miljøminister Magnus Heunicke om bl.a dæmningens fremtid. Holstebro Kommunes hjemmeside skriver, at gik de glade fra mødet. 

Det ærgrer Flemming Kofoed, at man på byrådsplan ikke prioriterer naturen højere.  

”Det bliver betragtet som et prestigeprojekt, både fra den tidlige direktør og byrådet. Jeg synes, det er en katastrofe, fordi det er en af landets smukkeste ådale”. Udvalgsformand, Karsten Filsø, er blevet kontaktet på baggrund af artiklen, men mener ikke, at der er behov for en ny rapport.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *