Fra diagnoseproblemer til politisk samarbejde

På landsplan er diagnosticeringen af børn og unge med psykiske lidelser fordoblet over en periode på 10 år. I Holstebro Kommune er antallet steget med 70 procent. FUBU er et forældreråd for udfordrede børn og unge, og de prøver at gøre livet lettere for de udfordrede familier gennem samarbejde med kommunen.

Henriette Haase Fischer har en kandidat i folkesundhedsvidenskab. Foto: Johan Kaas Nørgaard

Af Johan Kaas Nørgaard

I foråret sidste år fik FUBU foden indenfor Holstebros kommunebygning på Kirkestræde 11. Det var første gang, foreningen kom i tale med børne- og familieudvalget. Forældrerådet blev inviteret på kaffe og temadag om barnets indflydelse. Næste gang blev temadagen skiftet ud til et møde med udvalget, med udgangspunkt i FUBU-rapporten, ’’Sagsgangen for børn og unge med en psykiatrisk diagnose i Holstebro Kommune.’’

Forældreråd for udfordrede børn og unge

Henriette Haase Fischer er Næstformand og presseansvarlig i FUBU, og har været med til at undersøge de 113 forløb i tiden før og efter udredning, som rapporten tager udgangspunkt i.
Hun har selv to børn med diagnoser, og har i den forbindelse oplevet, hvor svært det kan være at komme igennem systemet.

’’Som forældre har vi brug for nemt at kunne komme i kontakt med en person på skolen i stedet for at sidde i et system og vente. Og så er der kun en times telefontid om dagen,’’ siger Henriette Haase, som understreger, at decentralisering er en af FUBUS’ mærkesager.

Foreningen vil være et samlet talerør for alle de familier, der er ramt af det besværlige system.

’’Der er kommet færre sagsbehandlere og flere børn med udfordringer. Så bliver flaskehalsen jo bare mindre,’’ siger hun.

Konstruktiv dialog med kommunen

Forældrerådet har fra starten af haft en helt klar strategi i deres kommunikation med byrådet.

’’Politikerne er valgt af demokratiet, men har ingen indsigt i psykiatriske diagnoser,’’ og det er her, forældrerådet kommer ind i billedet, ’’Vi vil være konstruktive i vores dialog. I stedet for at være dem der slår politikerne i hovedet, råber højt og kommer i avisen,’’ siger Henriette Haase.

Klaus Flæng er formand for familie- og børneudvalget, og sætter pris på FUBUs tilstedeværelse.

’’Politikere er forskellige og har indsigt i mange forskellige ting. De har ikke alle haft en direkte eller tidligere tilgang til psykiatrien, så derfor er det godt, at der kommer andre tanker indover,’’ siger han, og tilføjer, ’’hvis man spiller hinanden gode, så lykkes det langt bedre, end hvis vi dribler hver vores vej.’’

På trods af at foreningen ikke har mærket det forebyggende arbejde for at diagnosticere børn i skolen, værdsætter de politikernes anerkendelse, og deres vilje til at arbejde sammen. FUBU har eksisteret i halvandet år, er allerede i gang med at sætte en afdeling op i Struer, og har modtaget henvendelser fra flere kommuner rundt omkring i hele landet.

’’Vi er først lige kommet i gang, og det tager tid, når man er i det politiske system,’’ siger Henriette Haase, som er glad for projektets udvikling.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *