Frivllige bag forening skaber fællesskab: Socialt udsatte skubbes på rette vej

Der er stadig borgere i det danske samfund, som er socialt udsatte. De har svært ved at skabe sociale fællesskaber, fordi de nemt bliver isoleret. Men hvordan kan de lokale foreninger hjælpe de socialt udsatte?

Anne Lise Holst Jensen, leder af kultur og frivillighuset, og Åke Tony Christensen, medlem af bestyelsen i SINDelauget, samarbejder om at planlægge programmet for klubben SINDelauget. Foto: Emma Dalum.

Af Emma Dalum

Den 1. oktober modtog Frivilligt Center Holstebro 125.000 i bevilling til at koordinere arbedet med de hjemmevejledere, der gør de socialt udsatte opmærksom på de frivillige foreningers muligheder. En af disse foreninger er SIND, der har klubben SINDelauget. Det er et tilbud for borgere, hvor psykiske lidelser eller social isolation skaber behov for at mødes med andre i lignende situationer. 

”De socialt udsatte er typisk nogle, der er udenfor arbejdsmarkedet og ofte er socialt isoleret. Foreningerne hjælper de socialt udsatte med at få et fællesskab. De skal ikke været isoleret for meget, da det kan føre til, at de udvikler angst” siger Anne Lise Holst Jensen.

Socialt udsatte er gensidigt afhængige af hinanden

For et års tid siden valgte borgeren Åke Tony Christensen at blive medlem af SINDelaugets bestyrelse. Han havde selv deltaget i flere arrangementer, fordi han er blevet kontanthjælpsmodtager som følge. 

”Jeg har været meget lukket og haft svært ved at omgås med andre mennesker. SINDelauget har hjulpet mig, fordi jeg er blevet en del af et fællesskab, hvor vi kan sparre med hinanden” siger Åke Tony Christensen, der er blevet medlem af bestyrelsen i SINDelauget Holstebro. 

I starten deltog Åke Tony Christensen blot i fællesskabet, fordi han selv er socialt udsat. Men på grund af den større bevilling har han valgt selv at blive frivillig i foreningen. Foreningen SINDelauget er et tilbud for mennesker, der enten oplever, at psykisk lidelse eller social isolation, skaber behov for at mødes med andre i lignende situationer. 

”Det er livsbekræftende, at jeg kan hjælpe andre ved at dele mine erfaringer som frivillig i SINDelauget” siger Åke Tony Christensen. 

Kommunikationen er altafgørende

“Det er altafgørende, at koordineringsarbejdet går vel. De socialt udsatte skal oplyses om, hvilke muligheder de har” siger Anne Lise Holst Jensen.

Samarbejdet mellem kommunen og foreningen er alt afgørende. Der skal være oplysning om hvilke tilbud, der er for de socialt udsatte. Det er ligemeget, de er der, hvis borgerne ikke bliver oplyst om det. Derfor er kommunikationen essensiel.

“Jeg blev selv foreslået SINDelauget af min tidligere kontaktperson. Dette satte skub i mig, fordi jeg var soicalt isoleret i den periode” fortæller Åke Tony Christensen.

For Åke Tony Christensen har fællesskabet været med til at få ham den rette vej. SINDelauget har rykket Åke Tony Christensen i forhold til, hvor lukket han var for blot 5 år siden, før han begyndte at besøge foreningen. Det frivillige arbejde er blevet et frirum for ham, hvor han nyder at hjælpe andre ved at dele sine egne erfaringer, samtidig med at han selv kan deltage i arrangementerne.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *