I anledning af byens 750-års jubilæum: Borgere samarbejder om at skabe en helt særlig æblemost

Æblemaaand – har du nogle æbler med til mig i dag? Holstebro havde mange æbler. I alt er der indsamlet cirka et ton æbler, som nu er forvandlet til byens 750-års jubilæumsmost. Kræmmergård i Bækmarksbro har stået for mosteriet, og resultatet er, ifølge medejer Dorthe Kjærgård Pedersen, rigtig godt.

Af Emma Sørensen

Søndag blev det sidste trailerlæs æbler kørt fra Sygehusgrunden ud til Bækmarksbro. I fire uger har borgerne i Holstebro og omegn i fællesskab indsamlet og afleveret nedfaldne æbler, der efterfølgende har sat Kræmmergården i arbejde.

”Der er nok indsamlet omkring et ton,” fortæller Dorthe Kjærgård Pedersen, der sammen med sin mand ejer gårdbutikken og har lavet mosten.

Projekt er sat i søen af Holstebro Udvikling i anledning af byens 750-års jubilæum. Formålet er, at borgerne i samarbejde har skabt noget, og der er lagt vægt på, at alle æbler uanset sort og størrelse er velkomne så længe, der ikke er gået råd i.

Den diverse samling af danske æbler er i byen 22 km vest for Holstebro løbende blevet til en lækker drik, hvis man spørger mosteriet selv.

”Det er rigtig lækkert med danske æbler, så det kan kun blive godt!”

Fra første fyldte trailer har de været i gang med at moste, så æblerne har været friske. Derfor kan smagen variere fra flaske til flaske.

”Det er lidt forskelligt, hvilke æbler der har været. Det har været en blandet skare, men det smager dejligt, det er helt bestemt,” fortæller Dorthe Kjærgård Pedersen om de godt 500 liter jubilæumsmost.

De sidste flasker blev produceret færdig i løbet af mandag. Det er en forholdsvis kort proces, da æblerne, efter de er blevet presset, skal varmebehandles og på flasker.

Administrerende direktør for Holstebro Udvikling, Maj Britt Rosenmeyer Olsen, fortæller, at det endnu ikke er besluttet, hvad der skal ske med mosten, udover at den selvfølgelig skal bruges i forbindelse med Byjubilæet.

6. februar 2024 er byens præcise fødselsdag, da byens navn på denne dag 750 år forinden, i 1274, for første gang blev skrevet ned.

Bookmark permalink.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *